Tuesday, July 19, 2011

kawal perasaan...

assalammualaikum... sekali lagi zyla nak udpate blog! tadi baru je lepas tlg Fatin buat blog utk subjek E-commerce dia.. bukan pasal blog zyla nak cerita ni... nak tau nak nape zyla sempat lagi nak update blog even zyla memang tak ada banyak masa sekrang ni dengan assignment yang melambak...

zyla nak bagitau pasal STRESS.... semakin kita membesar ni kita akan melalui stress yang berlainan akibat daripada keadaan sekeliling, hormon, kehendak dan ketidakpuasaan hati kita...dulu zyla pun selalu jugak alami stress ni... tapi sejak setahun ni zyla dah boleh nak kawal stress yang zyla alami... senang je.. dngan anggap apa yang zyla lalui itu sekadar dugaan hidup ni..

pengalaman zyla sendiri.. stress ni mmg bahaya... menyebabkan kita jadi moody dan org sekeliling akan mula menjarakkan diri dari kita... please try to be matured! macam mana??

langkah pertama... INGAT ALLAH SWT... byk2  beristighfar... DIA yang menciptakan kita.. DIA yang menentukan takdir kehidupan kita sebelum kita lahir ke dunia ni lagi... bila kita ingat dan mendekati ALLAH SWT.. jika kita akan tenang... INSYA ALLAH..

langkah kedua... minum air suam banyak2... aik.. asl pulak??/ sebb boleh menenangkan kita... mula2 dapat masalah.. lepas tu jadi stress dan kemudian menjadi marah, sakit hati dan DENDAM... sakit kan ada perasaan yang mcm tu?? redakan semua itu dengan minum air suam byk2 ( ini petua zyla sendiri... alhamdulillah mujarab)..

langkah ketiga...selagi kita masih bergelar anak dan punya kedua ibu bapa dan adik2.. fikirkan mereka..nape zyla suruh ingat kat mereka sebab bla kita ingat kat org yang dekat dan sayang dgn kita.. secara automatik kita tak kan ada niat nak cederakan diri akibat stress yang terlampau sangat...

langkah keempat.. banyakkan membaca... yes! benda paling zyla suka buat... banyakkan membaca buku2 ilmiah... buku motivasi.. dari membaca ni kita akan tahu banyak benda.. terlalu banyak... dan jugak menyedarkan kita dengan apa yang kita alami sekarang ni... kta ni sama je manusia ... apa yang kita alami semuanya sama cuma bagaimana kita mengatasi sesuatu tersebut je yang berubah... 

langkah kelima.... tidurlah secukupnya... rehatkan minda... bila kita relaks... kat situ kita akan mampu berfikir dengan lebih baik sehingga ke tahap maksimum!! masa tu mesti ada benda yang kita kesalkan... betul.. sebab zyla dah pun mengalaminya... 

itu sajalah zyla nak kongsikan... so kepada sesiapa yang mengalami stress... anggaplah itu sekadar stres baik.. sebbnya stress baik ni membantu kita utk berfikir dan bertindak secaa matang.. oky!

dah2... zyla nak sambung buat kerja zyla balik.. rindu nak buat blogwalking lagi... tak lama lagi nak puasa kan... SELAMAT BERPUASA KEPADA SEMUA BLOGGER, SAHABAT2 ZYLA DAN FAMLY ZYLA YANG BERADA NUN DI SARIKEI.. I' LL MISS U ALL... :"),,need to go now... tata... 

satu lagi.. sentiasalah bersemangat untuk teruskan kehidupan ini k... good luck! <3

7 comments:

Niena Pengembara Ilahi said...

:D org yg normal sntiasa akan mengalami stress.. terpulang pda kte nk mengawalnya bagaimana .. :D

Fathin Fazila Razali said...

:")... itu betul... terpulang kpd kita..

Ezad Skytech said...

stress tu biasa la...semua orang akan alaminya..kena tahu mengawal la macam mana kan...

btw..nice info...hee~

Fathin Fazila Razali said...

:").. actually nak smpaikan utk kwn... hope dia oky..

Ezad Skytech said...

hope kwn tu akan OK ye... =D

kiz said...

kalau stress jangan simpan lama lama..luahkan dengan cara yg betul.

Fathin Fazila Razali said...

@EZAD SKYTECH... YAP.. HOPE TOO..
@KIZ... betul!! kene luahkan dgn cara yg betul... anggap je benda yg jadi kat kita tu just small of the pieces...:")