Wednesday, October 19, 2011

sensitifnya kamoooo!!!!

assalammualaikum...

masa zyla buat entri ni zyla masih lagi "jadi model" sambilan untuk Jabatan Finance kolej zyla... haha.. apakah? .. actually sekarang ni zyla tengah menanti hujan reda supaya zyla dan kak Fara boleh balik jalan ke hostle.

bukan tentang hujan yang zyla nak talking about! dah meroyan pulak nak speaking ni. tapi nak habak pasal test UBS zyla and the geng tadi. Esok pun ada lagi test utk UBS ni tapi teori pulak.

the result is... GILERRRRR arrr!!!! dia tak susah tapi sulit.. complicated lah senang.. payahlah nak buat benda ni... haha.. tulah manusia kan? benda susah sikit dah merungut.. memang zyla lah orangnya.

oky2... zyla kene explain dulu apa itu UBS ACCOUNTING ni... subjek ni sejenis software yang digunakan untuk buat account. kalau dulu buat account guna manual kan? sekarang ni zaman sudah maju semuanya pun dah makin mudah dan manusia pun dah makin malas dan  cepat  merungut...oleh itu terciptanya UBS ni untuk memudahkan para akauntan merekod segala transaction yang berkaitan
.. Korang paham ke tak apa zyla dok melalut ni????



ingat FB, Blog, Email je yang nak kene log ni,
Ubs ni pun kene jugak
sistem ni bagus sebab safety dia.

so siapa yang tak tahu password,
memang tak boleh nak tengok rekod akaun dalam ni.
selamat kerja zyla nanti.


memang mudah kalau benda yang moden-moden ni,
tapi tak semua benda tu mudah,
sebabnya,
setiap perkara tu mesti ada kelemahannya,
UBS ni sensitif,
tak boleh nak guna huruf kecil,
tak tahu kenapa.



ingat satu je transaction nye,
sebanyak mana,
item, dokumen dan segalanyelah,
korang kene isi dalam setiap bahagian yang dah disediakan.



dan 
seperti biasa,
conclusion utk akaun semestinya,
Balance Sheet, Profit and Loss, Trial Balance.
tak payah pening-pening,
kalau betol cara korang masukkan item dalam transaction, 
Insya Allah,
semuanya akan jadi seimbang.

okylah, sampai sni je zyla nak mlalut.. penat nih. 





8 comments:

fatin hanani said...

hehe macam rumit ja zyla...
zyla ambik course system accountg ka??
tapi serius klu betul Fatin rasa yg manual ok lagi heee :D

Fathin Fazila Razali said...

mmg rumit pon.. tadi test pun kelam kelibut,, hehe.. tapi manual tu banyak nak kene betulkan kalau salah..

Niena Pengembara Ilahi said...

tapi rasa cam pning

oli-go said...

finance mmg akan belaja UBS ni ye..akakbelaja masa kerja dulu tapi bahagian sale..

FasiHaH SupiaN said...

hehehe ubs ni basic je kan ;)

Fathin Fazila Razali said...

yap.. tak sepenuhnya... degree nanti baru yg real.

nur farahinsyirah said...
This comment has been removed by the author.
azrennazira mizzuan said...

SALAM NAK TANYA SYSTEM UBS NI DIPAKAI MASA STUDY DIPLOMA ATAU DEGREE? AND THEN SYSTEM INI DIGUNAPAKAI DI PENTADBIRAN KEWANGAN KERAJAAN ATAU TIDAK ??? PLEASE REPLY ME ASAP DEAR, TQ, ALHAMDULILLAH TERIMA KASIH..