Thursday, November 03, 2011

orang kita



assalammualaikum..

tadi zyla jalan-jalan kat FB.. terjumpa kawan zyla , Dzai.. share link ni kat FB.. zyla pun terjahlah blog ni.. mak ai!! entri dia.. mcm mengutuk orang je.. hm. kutuk tu boleh. tapi biarlah secara rahsia.. ini blog, memanglah bila orang baca semua nak MELOTOP kat dia. adui!! MANTOP jugak entri dia. zyla yang mula2 baca pun, hati ini kata. " aphal dah dengan dia ni".. nak tahu apa.. dia kutuk sarawak. Lorrr.. small matter bagi zyla.. nobody are perfect. walaupun dia dah minta maaf, tapi kesannya masih mendalam. wow!!! tak pernah rasa terhina ni. hurm.


tapi kalau baca betol2, dia bukanlah kutk sebarangan.. mana ada tempat kalau pergi semuanya orang baik2...?? bagi tau zyla negeri mana korang pergi dalam MALAYSIA ni semuanya baik-baik?? habak satt..

tapi bukan dia cakap pasal sarawak je.. Kelantan sekali kene. luahan perasaan betol dia ni..

yang tak boleh blah dia cerita pasal dia kene langgar kereta tu... zyla terus geleng kepala.. maaf ye, tuan punya blog... apa yang awak cakap pasal tak boleh bertolak ansur dan bezakan negeri ni SALAH! nak tergelak zyla dibuatnya... 

sebenarnya, semua tempat sama, semua situasi sama tapi mungkin kita je yang lalui perkara yang berbeza... kiranya zyla dengan tuan blog Schaza ni tukar negeri lah.. dia duduk negeri zyla, zyla duduk negeri dia.. so farr oky je.. 

tapi zyla kesian dia kene hentam teruk dengan siapa yang komen kat dia.. apa kata kalau kita fikir macam ni. REMAJA yang tulis BlOG.. kalaupun mereka BIJAK belajar kat IPT (sindir zyla juga).. tak SEMUANYA mereka BOLEH FIKIR DENGAN BAIK.. bila PERASAAN dah menguasai HATI, TANGAN hanya menaip APA YANG HATI KATA. 

itulah cara zyla fikir. kalau nak luahkan tentang tak puas hati.. korang luahkanlah sepuas-puasnya sebab masa tu confrm tak fikir akibat kan?? macam zyla jugak ada kalanya nak meluah perasaan tu... huh! dah siap nak publish entri ni, biar orang baca kita marah! biar orang tahu kita ada masalah! biar orang tengok kita ni TAK BOLEH NAK KAWAL PERASAAN! cuba fikir balik.. elok ke semua tu?.. bukan nak ajar jadi hipokrit tapi seboleh-boleh kalau nak orang respect kita walaupun tak kenal sekadar baca blog, kenelah jaga apa yang kita nak tulis.. bukan bajet bagus.. tapi ada cara kalau betol kita nak luahkan perasaan kat blog.. sbbnya mesti tak ada yang fikir.. ataupun tak sempat fikir... NANTI ORANG LUAR JAJA BLOG KITA NI KATA FB... mulalah kita ni diumpat walaupun mereka tak kenal.. nak ke????

zyla menulis ni pun ingatkan diri sendiri.. ada batas kalau nak menulis.. kalau cakap pasal negeri.. cuba cakap depan2 dengan budak sarawak..." weh! aku tak suka negeri kau sbb tak maju"... kalau cakap macam tu kat zyla meh zyla jwab.. " kenapa? selangor dah habis maju ke? air dah bersih ke".. see... zyla pun boleh sindir! tapi akal ni ada... buat apa nak sindir?? selalu tau zyla hadapi masalah kat sini.. tapi zyla tak complain pun,tak merungut pon.. sbb bagi zyla setiap negeri, tempat dan orang ada kekurangan masing-masing.. jadi kita kenalah terima kan? kalau tak nak belajar negeri orang p pindah balik kat negeri sendiri. bukan selangor banyak IPT ke? 


bukan nak puji SARAWAK... tapi cuba awak sendiri lihat wahai tuan punya blog... sekarang awak duduk negeri yang lambat 5 tahun moden dari semenanjung Malaysia. bandar kuching, bandar BDC, KOTA  SAMARAHAN  tu tak cukup membangun lagi macam kat SELANGOR.. tapi awak bertuah sebenarnya sebab kat sana awak tak jumpa orang asing! mereka walaupun kaum Iban, Melanau, Cina, Bidayuh.. tapi mereka masih  masyarakat awak! tapi kat negeri awak?? berlambaknya warga yang pelik2.. saya tahu tempat awak lubuk rezeki bagi warga asing.. dan kalau tanya awk sendiri pun.. awa rasa selamat ke? tak kan???  saya bukan nak cakap SARAWAK tu selamat tapi bersyukurlah sebab awak masih boleh belajar dengan tenang kat sana. boleh belajar dalam keadaan yang aman.. kalau ada masalah air boleh komplain kat saya! 


10 comments:

noorniey Azman said...

haha..zyla noni ikuti perkembangan belog dy dari semalm ag.bace setiap komen dy.seyezly mmg kaw2 dy kena.noni pon dak unimas but noni dak foundation.and most important noni minah klatey.agak trase bila dy mengutuk kaw2 sal org klaney uh.dak mnja cam dy mmg taw nak merungut aje.nak komen sana sini. :) she deserve it.

Zyla said...

tulh pasal... entah mcm mana dia kat sana kalau org sana baca benda ni..

noorniey Azman said...

haha...hibernate lam bilik maybe :)
oohhhhh~pathetic girl :3

zahidahwahid said...

hohohoho....masih gik kes tok tek....nang best traffic blognya owh..jelez kmk...^_^


New Entry: Dapat surat cinta

Comment je dapat dress percuma

sab solhi said...

mena kata zahidah... nait trafc nya... jeles kmk... hahahhaa... nya ya bermslh sbnrnya... org swk dng org smnjg xda mslh... ne dtg mslh aek ndah ow? pa ta ktk ya.... hahahha... btw... entry tok pande best ndah! hehehhe.. cara penyampaian yg simple tp bksn!! oyehhh!!

fuuyooh said...

huhu ..

Zyla said...

sab solhi: sbb kmk kat sitok slalu ada mslh air bh... sbb ya kmkpdh kdk y.. srwk ni ada pnh ada mslh ada mun xda org repair paip nak?

K.Lexy said...

I komen kat latest post die tu, komen I entay kemana lol. Kesian ngan biak tok. Akal macam budak darjah satu! xD

princess ayu said...

ieeeeewww sik suka kamek ngan miak tok...sik jeles pun ngan traffik nait pakey cara jaik cmya...wekkk [adehhh alu emo balit miahahaha]


10 cutest balloons and girls pictures tat might blow your feelings away

Zyla said...

k. lexy: im read ur blog too.. terbaik.. apa yg u tulis tu.. ylh kecewa dgn mbiak tk

princess ayu: haha.. traffik ya jak mk dikejarnya... haha