Monday, May 23, 2011

blog saya.. pamerkan diri saya

assalammualaikum... tadi zyla dah puas.. kira puaslah tu.. wat blogwalking.. mmg best hbskan masa ptg dgn baca blog.. Facebook memang dah ta de dah.. serius.. zyla jeles tengok blog-blog yang lawa, macam-macam ada kayt blog diorang.. dan blog yang wajib zyla ziarah, ERTI KEHIDUPAN.. memag best baca entri-entri baru yang abg ujang kita tu post.. idea-idea dia memag fresh.. mesti kat luar dia seorang yang riang kan.. hehe.. jangan puji lebih-lebih sangat.. suami orang itu.. tapi zyla respect habis kat dia sebab mana-mana blog yang zyla ziarah pun rata-ratanya follow blog dia.. macam wajib je blog dia letak kat blog list diorang.. huhu... jeles..!!

sekarang.. tengok blog zyla pulak.. kosong kan...??? macam tulah zyla.. tak suka meriah sangat yang penting ada isi.. betul tak? memanglah kalau diikutkan zyla ada benda nnak story kat sni tapi bila fikir balik baik tak payah.. be matured.. malu lah kalau orang tahu kan?/ ish..ish..

dlu, blog zyla adalah daun-daun yang umpama jatuh dari awan, lagu tapi smua tu zyla dah remove sebab rasa menyemak pulak... tengok blog orang rasa macam best je, tapi nak buat sendiri.. kirim salam jelah.. terpulanglah nak follow ke nak minat ke.. zyla tak kisah sebab blog ni tujuan dia untuk berkongsi pandangan zyla tentang kehidupan ini dan bukanlah seratus peratus nak mengumpat ke atau sumpah seranah atau cakap yang bukan-bukan..macam ni..&%#@@$^*()!!!.. 


sebab tu zyla biarkan blog zyla kosong macam ni.. Insya Allah kalau ada idea zyla beri nafas baru untuk blog ni.. sekarang ni zyla sentiasa tersenyum bila dah 550 yang view zyla..(^_^).. please support zyla even zyla tak kenal korang.. zyla nak jadikan blog zyla ni tempat untuk orang singgah dan dapat benda yang berfaedah dan bukannya membaca cerita tentang kehidupan seorang gadis yang masih lagi belajar dengan liku kehidupan yang memeningkan kecuali zyla dah smpai tahap geram sangat memang terbabas jugak.. tapi hari ni dah janji dengan diri sendiri untuk tidak mengulangi kesilapan yang lalu.. insaf!!




zyla 2 jam yang lalu... tadi baca majalah REMAJA.. dia bagi tips macam mana nak ceriakan hidup kita.. salah satunya SENYUM... so pembaca-pembaca semua KITA-KENE -SENYUM-SENTIASA-SUPAYA = HATI KITA-SENANG -DAN-KEYAKINAN KITA-BERTAMBAH..oky...





tapi ada masanya kita kene duduk bersendirian dan muhasabah diri selalu supaya kita sentiasa beringat.. ingat siapa kita, mak ayah kita,tanggungjawab kita dan kadang-kadang kelalaian kita supaya kita dapat baiki diri tanpa mengharapkan orang lain menegur dan beri pandangan... fikirlah sendiri..

Friday, May 20, 2011

masa yang dinanti sudah tiba..

assalammualaikum semua.. dengan senang hati zyla nak umumkan bahawasanya...


                               zyla dah habis final...

happy? gembira? rasa nak melonjak-lonjak?? tak sama sekali.. hari ini seperti mana yang zyla dah tanda dalam kalender adalah hari terakhir zyla bersama dengan Kak RIEN, PIEQA, YANNA, IDA n JEA.. semalam merupakan hari terakhir zyla belajar, bergurau senda, saling mengemas barang dan berkongsi cerita.. sedih, memanglah. Tapi buat masa sekarang zyla tak mampu nak menangis, menangis dalam hati jelah. hm.

sekarang zyla dengan AIN je dalam bilik.. bilik zyla. tadi sebelum nak pergi jawab final, sempat zyla bergurau dengan kakak-kakak zyla tu. masa tengah salam diorang rasa sebak sangat. Sayu sangat hati ini. Apa yang zyla tak nak terjadi sudah pun terjadi. Nak buat macam mana kan.. inilah namanya takdir kehidupan. Pertemuan dan perpisahan itu adalah perkara biasa.

tadi masa masuk bilik ni, hati zyla bertambah sebak sangat.. yelah bilik dah kosong. Diorang sebelah pun dah tak de. Tapi zyla macam masih dapat rasa aura kak Rien n Kak Pieqa.. dok panggil nama Zyla, nak itu lah, nak inilah, kenekan zyla lah.. memang manis saat-saat tu.. Insya Allah, ada jodoh kami bertiga berkumpul kembali..

saat manis zyla dengan kak pieqa. kak pieqa ni sebenarnya banyak mendidik zyla dalam diam. setiap nasihat dia, teguran dia dan tingkah laku dia sendiri.. cuma satu je, dia ni manja sangat. tak boleh nak gertak sikit dah nangis dan yang paling zyla tak tahan takut dengan lipas.. normallah tu..



ni pulak saat riang bersama kak rien. macam yang zyla ceritakan sebelum ni. kak rien ni memang sebagai tempat zyla untuk bercerita dan bergurau senda.. jangan tak tahu.. dia memang bijak kenekan orang. memang kaw2 punye..

kalau nak tahu dalam bilik zyla bersama diorang.. zyla ni umpama MAK.. hahah.. boleh pulak ye.. dan diorg adalah 'anak kembar' zyla yang memang banyak karenah dan peningkan kepala. Setiap saat tu ada jelah halnye... zyla pun pening. tapi sekali pun zyla tak pernah rimas dengan diorang. Hari-hari zyla memang meriah dan tak pernah sunyi dengan diorang.Ditambah pulak dengan kakak-kakak bilik sebelah.. lagilah kan.. huh! jangan cakaplah memang meletup habis.. kalau ketawa tu, mengalahkan orang lain.. 


tapi apapun segala kenangan zyla bersama mereka akan zyla kenang sampai hujung hayat zyla. Jasa baik diorg zyla memang tak mampu balas. zyla ni boleh dikatakan bertuah tau sebab dapat senior macam diorg. baik,caring dan betol-betol anggap zyla ni macam adik kandung diorang. pendek kata, kasih sayang diorang tu memang lekatlah kat hati zyla. sentiasa buatkan zyla rindu, tersenyum sendiri dan ingatan ini tak pernah pudar untuk diorang.. wah! dah macam apa dah zyla ni ...


semoga jalinan silaturrahim antara kami akan berpanjangan sepanjang hayat hingga akhirat. amin. 

kasih sayang seorang ayah.


kita smua ada ayah kan??? zyla pun ada ayah. Nama ayah zyla En Razali Bin Salleh. Siapa ye ayah zyla?

Ayah zyla adalah hero dalam hidup zyla. Lelaki pertama yang bertakhta di hati zyla. (^_^).

zyla sayang sangat kat ayah zylla. korang pun mesti sama kan. 

Dulu dan sekarang ayah zyla memang minat dunia koprat ni.. 

tapi sekarang ayah zyla dah mula dari bawah balik sebab .. besalah.. korang kne faham jatuh bangunnya dunia bisnes ni.. siapa pun ayah zyla sekarang.. zyla tetap hormat kat ayah zyla dan  sentiasa sokong apa saja yang ayah zyla buat .. 

ni ayah zyla... zyla macam ayah zyla tak? ramai yang cakap zyla memang mcm ayah... hehe... dan mak zyla pun selalu cakap.. " along ni memang ikut perangai ayah".. hehe... al maklumlah anak ayah...

sebab ayah zyla  nilah zyla kuatkan hati untuk belajar jauh dari keluarga. sebab ayah zyla sekarang ni zyla telah menjadi harapan keluarga.. sebab ayah zyla anak macam zyla lah.. tiap kali ada apa je masalah dalam famly, ayah dan zyla akan usaha bersama-sama untuk selesaikannya.. best kan? walaupun kadang-kadang tu memang payah,, tapi bila terkenangkan wajah ayah zyla , zyla kuatkan diri ni.. kalau dulu zyla penakut tapi sekarang tdak lagi..



mesti ramai yang sudah alpha bila dah besar sekarang ni.. dlu masa kita kecik-kecik, takut dengan orang luar, masih tidur kat tengah-tengah antara mak dan ayah kita, kita mesti nak cari diorg je.. tapi sekarang.. bila dah besar.. bila mak ayah tak kasi kuar.. tetap degil nak panjat pagar masa mak ayah dah tdo... ish2.. janganlah buat macam tu kat mak ayah.. kesian diorg.

kita ni sebagai anak tetap selamanya menjadi anak diorg.. nanti kat akhirat apa je kesalahan kita akan dipersoalkan kepada ayah kita, kerana dia adalah ketua keluarga..

ALAMAK... dok feeling update blog lupa pulak jap g nak jawab last paper untuk final.. esok zyla dah start cuti.. selama 10 hari sementara tggu flight zyla 1 jun tu.. zyla akan menetap kat rumah ain... hehe.. thnks ain sebab sudi kasi zyla stay kat rumah ain buat sementara.


itu saja.. lupa nak cakap..

                         ALONG SAYANG AYAH....

               TERIMA KASIH AYAH SEBAB BESARKAN ALONG.
 
        dan jugak terima kasih sebab bagi nama along

      Fathin Fazila Binti Razali... along hargai nama itu dan            
      sangat berbangga jadi anak ayah..




Thursday, May 19, 2011

sesaataku teringatkan dirimu

assalammualaikum... 

sekali lagi tentang perasaan dan kehidupan Zyla..Petang2 macam ni tetiba boleh teringatkan tentang seseorang yang pernah hadir dalam hidup zyla 4 tahun yang lalu. Sampai sekarang pun hubungan zyla dan si dia masih baik sebagai sahabat, walaupun agak lama juak kami tak berborak, berkongsi cerita dan saling mengingati antara satu sama lain... yelah, zyla mesti teruskan tugasan zyla sebagai pelajar sehingga zyla habiskan Diploma zyla dan Insya Allah, jika diberi rezeki dan zyla masih diberi peluang zyla nak sambung peringkat Ijazah pulak.. Amin.. doakan ye..(^_^)..

bila kita bersahabat ramai-ramai ni kan, tak semuanya kita rapat dan berkongsi segalanya kan? zyla akui, zyla memang mudah mesra dengan orang tapi kalau tanya siapa sahabat baik zyla.. hanya ada 2 orang je tau.. tapi yang lain-lain tu zyla sayang jugak..

sepanjang 19 tahun ni, memang tak dinafikanlah, zyla memang ada ramai kawan. Dekat mana je zyla singgah adalah kawan baru zyla disitu.. Tak salah kan berkawan? Lelaki dan perempuan.. sama je bagi zyla.. cuma satu je, kawan-kawan lelaki zyla biasa yang satu kelas dengan zyla lah. hehe... ada lagi yang pernah rapat dengan zyla.. Mus nama dia.. sekarang tak rapat sangat dah.. yelah sejak masing-masing tinggalkan zaman sekolah, semua dah bawa haluan masing-masing kan? its oky, just follow the flow.. 

Berkawan ni kene berpada-pada jugak. kadang-kadang kawan yang rapat tulah yang akan tikam belakang. Tak pernah lagi lalui benda macam ni.. hehe... sambil2 update blog sempat jugak zyla singgah mana-mana blog.. hehe.. bertambahlah blog yang zyla follow... zyla follow sebab nanti buka je blogger ni boleh baca banyak benda yang diorang update.. tambah lagi kawan kalau boleh..

ish2.. dah masuk maghrib dah ni.. zyla undur diri dlu.. salam..

Wednesday, May 18, 2011

dalam hidup ni kite kene byk BERSABAR

SELAMAT MALAM... malam dah pulak... tadi petang ye.. oky! ni nak luahakan perasaan jap.. boleh tak??? ada orang marah tak??? ( yelah esok pagi ada paper ni, tapi jangan risau zyla dah baca smua bab)...

BERSABAR... ye, zyla tengah bersabar sangat sekarang ni... kenapa? apa hal... itu korang tak perlu tahu. sorry k.. memang peribadi zyla yang ta boleh dikongsi untuk semua n secara umum.. 

Dalam hidup ni memang banyak kan benda yang kita kene tempuh kan... samalah macam zyla ni... Sebab tu kalau ada masalah dan kita rasa kita bakal mengalami masalah tersebut lebih baik kita tenangkan diri ini, Ingat banyak-banyak kat Allah., berzikir banyak2.. istghfar banyak2.. ada faham... so bila kita dah ada dalam situasi dimana menuntut kita untuk bersabar kita akan atasinya dengan baik dan tak menganggu tugasan kita dan orang sekeliling.. Ini kerana, bila kita dok syok tunjuk muka ada masalah, kerja akan terabai dan kawan-kawan sekeliling pun tak selesa dengan kita.. nak ke selalu rasa macam tu???

Mak zyla selalu pesan dan akan sentiasa pesan.. kesabaran itu besar hikmahnya, manis buahnya... tapi kadang-kadang zyla persoalakan jugak apa hikmahnya, mana manisnya?? rupanya zyla yang alpha sendiri sebab benda dah ada depan mata tapi tak nampak.. sungguh buta hati.. betol tak?? ( mengaku ni).

jadi.. jangan butakan hati kita, jangan ikutkan perasaan.. lebih-lebih lagi dengan mak ayah kita.. ingat tu... zyla dlu pn ada jugaklah masa bila kemahuan tu tak dituruti zyla akn merajuk panjang dan boikot tak nak cakap dengan mak ayah zyla.. tak fikir pulak apa perasaan mak ayah zyla masa tu kan... hmmm.. sungguh kesian zyla ni. 

memang betul bersabar tu ada had limitnya.. tapi bergantung dengan keadaan dan situasi yang kita lalui. Kalau masih boleh dibawa bersabar dan berbincang teruskan ke arah itu, jangan ikut hati, perasaan sendiri dan kenangkan masa lampau.. ingat masa akan datang dan akibat2nya.. cewah dah macam motivasi orang ni... bukanlah nilah cara hati zyla motivasi zyla sendiri... sebab tu kalau ada masalah sekarang ni zyla lebih suka diam.. lagi senang.. betul tak?? yelah. kalau dok cakap kat semua orang tapi sorang pun tak boleh nak tolong buat apa... lebih baik diamkan diri... hati pun tak sakit kan???

yakin pada diri sendiri. biar apapan berlaku kita boleh tempuh semua tu dengan baik dan tak memudaratkan siapa-siapa. yakin pada iman, muhasabah diri supaya kita sendiri berada kat landasan  yang betul...

alhamdulillah, lepas menaip ni zyla dah beransur-ansur tenang sendiri.. lepas ni sambung hafal nota Marketing pulak ye... 


tengok upin n ipin ni... sabar je kan nak tunggu apa ntah zyla sendiri pun ta tahu... satu lagi nak pesan ni jangan cepat melatah.. banyak-banyak berdoa untuk kebaikan dan bersangka baik sentiasa .. klah.. smpai sni je... nak smbg stdy balik... salam.










JOJO-Forever in my Life




FOREVER IN MY LIFE BY JOJO

The Way Your Part Of me,
I Would have to re-learn everything,
If You were to leave,
So fast you make me feel like was autumn Leaves,
And honestly..There a perfect explination
Why you feel so good to say that your

Chorous:
My love,my love,my love
i´ll give you all my love if you,if you,
if you dont change a thing,
About the way you hold me everynight,
so right, i wanna man like you forever in my life.



Im a Stick inside a jar,
turn the lid and set me free,
I Love Everything that you are,
has a million other reasons,
But lets not go to far,
Stay,close to my heart,
When I think about the future,
i am right there where you are,
Cuz you´re...

Chorous:
My love,my love,my love
i´ll give you all my love if you,if you,
if you dont change a thing,
About the way you hold me everynight,
so right, i wanna man like you to say you´re,

My love,my love,my love
i´ll give you all my love if you,if you,
if you dont change a thing,
About the way you hold me everynight,
so right, i wanna man like you forever in my life.


I know,that you,would never leave me hanging,
Hanging out to dry in the wind,
I know that we haven´t seen the worst ofit,
But when we do,i promise you we´ll stick it out together.
[ Forever In My Life Lyrics on http://www.elyricsworld.com/ ]

Chorous 2x :
My love,my love,my love
i´ll give you all my love if you,if you,
if you dont change a thing,
About the way you hold me everynight,
so right, i wanna man like you forever in my life.

so right, i wanna man like you forever in my lifeeeeee(...)




ye!ye!ye! selamat petang.. zyla baru bangun tdo setelah keletihan mengemas barang2 dan menahan rasa cuak kat hati ni haa... petang ni bangun je dh hujan pulak.. tp ta pe.. semua orang pun suka kalau petang-petang macam ni hujan  kan... lagi syok nak tdo... eyh ta.. kalau malam nanti hujan... haa... lagi besh tdo.. mesti nyenyak bermimpi...


saja nak gedik share lagu FOREVER IN Y LIFE ni kat blog... ta de bende pun nak post.. tangan ni gatal nak menaip.. yelah... otak pun penat jugak.. dok menghafal je... apa itu Product? Market Strategies, Product Life Cycle.. so sebelum maghrib dan kembali menyambung study malam ni dengan ain  n kak fara zya nak ambik kesempatan jap kat blog kesayangan zyla ni... hehe...

zyla nak cerita pasal blog ni je.. zyla kan baru je aktif dalam blog ni kan.. baru 2 bulan... tapi dengan bangga nye zyla cakap masuk hari ni dah  470 yang view blog zyla.. sapa?? ntah tu zyla ta tahu... anyway terima kasih zyla ucapkan kepada yang sudi singgah kat blog zyla... skrg ni follower zyla baru je 22 org. hehe... tak apa.. ada panjang masa lagi kan.. zyla pn bukan nak orang follow blog zyla.. sebab blog zyla ni bukan diari peribadi zyla yang sebenar n pada masa akan datang akan bertambah banyak lagi maklumat, cerita, sajak dan apa saja yang berguna yang bakal zyla kongsikan bersama di blog zyla ni...

macam hari tu zyla kongsikan dengan hampir semua kawan-kawan kat facebook link blog zyla iaitu.. NASIHAT ORG TUA... alhamdulillah ramai yang sudi membaca dan banyak yang sedar tentang diri masing-masing.. bagaimana layanan mereka tehadap ibu bapa selama ni... termasuk lah diri zyla sendirri.. sebab selama ni pun zyla bukanlah budak yang baik mana, bukan anak sulung yang bijaksana dalam keluarga dan belum layak menjadi contoh untuk adik-adik zyla..

zyla tak nak bangga-banggakan diri zyla sebab memang zyla tak de bende pun nak dibanggakan... bukan jugak nak cakap zyla ni baik tapi zyla sedar diri dan cuba untuk bersederhana... haahaha...

dah dengar dah kak pieqa request nak pinjam lappy nak bukak facebook.. so zyla kene undur diri dlu lah ye... sekarang ni pun mmg patut zyla g mandi kan...cakap pasal facebook.. zyla dah ta aktif kat facebook lagi. nak cuba myfriends2u pulak... insya allah.... tapi rindu jugak nak tengok apa kawan-kawan zyla melalut kat wall diorang.. hehe... i need to go now... see u later k... tata....







zyla vs GAME???

Assalammualaikum... hehe... tgh mlm mc ni ada pulak idea nak update blog ni.. td baru je post ttg MADAH HUKAMA'.. harap ada yg bc.. lama jugak ta update info2 yg zyla dpt dr internet ni...


nape zyla vs GAME??? wakaka... nak tahu ke... pengakuan khas dari zyla ni... sbb nye zyla ni bukan budak yg minat nak main game ni.. btol.. dari kecik smpailah skrg ni haa... ms dpt lappy ni pn yg mrasmikan GAME2 yg ada kat lappy ni adalah kak Rien.. mmg dia usha baik punye game2 zyla...ta tahu nape mcm anti sgt nak main game.. bknlah nak ckp zyla ni jns yg skema ke apa.. tp kan org skema pn ada jugak yg main game kan... smpai yg ada 'teroverdose' main game pn ada... zyla kan ada 4 org adik....sedih nak cerita... mmg smualah GILA MAIN GAME... kecuali kak long diorg ni je... dlu kalau dh diorg yg sentuh lappy ayah tu.. jgn harap lah zyla nak join.. mmg TA LAH KAN... 


tp kan org ckp kalau main game ni msti akal diorg bijak...huh! zyla tgk adik-adik zyla main game.. mak aii!! mmg ta igt dunia... tahan smpai kol 2,3 pagi... yg paling diorg suka main game DOTA...ntah mcm mana main benda tu zyla mmg ta minat nak tahu... apatah lagi game.. P1,P2,P3 .huhu... dlu adalah jugak minat sikit2.. tp sejak dh besar mcm ni mcm ta minat sgt.. yelah.. zyla ta terpengaruh sgt dgn kwn2 yg GILA GAME NI.. 




game DOTA yg adik-adik zyla gila dok main.... mmg genius diorg ni...mcm nak hancur keyboard lappy diorg kerjakan... 




ni lagi satu game online yg zyla sendiri ta tahu menahu langsung mcm mana diorg main.. yg peliknye game JIN ONLINE ni.. dia kne main ms ada internet shj kott.. wakaka... mana zyla tahu. cuma yg zyla tahu, ada kad topup, ada perang2 la.. kawen2 pn ada.. apa jns game aku pn ta tahu.. ( aik! kutuk nmpk kang ada jugak yg ta puas hati dgn zyla ni.. sorry ye).. mcm ne zyla tahu ttg game ni, zyla mula dgr dari sorg abg ni... igtkan main tembak2  jin ke kan... tp skali dia explain.. satu apa pn zyla ta dpt nak tgkp.. siap dia buat jual beli ID game lagi tu... tahu ta berapa harga 1 ID game JIN ONNLINE ni.. cecah ratusan ringgit tau ta. btol2 buat profit game ni.. tp smpai skrg pn zyla msh ta minat nak tahu lbh mendalam ttg game JIN ONLINE ni... ta tahu knpa...








kad topup game JIN ONLINE... zyla pernah jugaklah tgk kad ni secara real... kecik je.. tp harga dia.. sm je dgn topup phone kita... ish2.. kalau dh gila game tu sggp buat apa je kan...








sorry k.. disebabkan zyla ni jns yg ta minat kat game ni tp nk cerita jugak... mmg zyla main pilih jelah man-mana image JIN ONLINE ni kat Google td... mcm nilah kott gmbrn permainan ni... apa yg best sgt zyla pn ta tahu...


even skrg ni dh ada lappy sendiri igt zyla ttp rasa mcm dlm lappy zyla ni ta de game.. haha... kwn2 zyla pn JARANG-JARANG tgk zyla main game... mmg ta minat... tp skrg.. ta tahulah mcm mana sjak tgk classmate zyla, Kak Fara tu main game rasa mcm best jen mcm syok sendiri je, mcm puas je.. apa lagi dgn kepakaran hny men'clik'.. zyla main hentam keromo jelah apa je game yg ada dlm lappy zyla... ta sangka pulak mmg byk game yg zyla ada...






kira byk jugaklah kan game yg zyla ni ada... terkejut jugak zyla... nape byk sgt ni... kang musnahlah kalau adik2 zyla tahu.. wakakaka... bukan apa takut lappy rosak je.. ta de nak ganti ooiii.... nak dpt yg baru kne gumpul duit sendirilah ye... 




ni namanye COLLAPSE CRUNCH... gila jugaklah main game ni... penat tgn ni haa.. dok clik2 mouse... tp mmg best.. nilah game pertama yg zyla main..








JEWEL QUEST.. ni game kak Fara je yg reti main... mcm mana ntah... nanti zyla try main jugak... sbb zyla ni agk kurg sbr orgnya.. kang ng give up je kalau ta fh game tu...






HAMSTER BALL... main game ni btol2 buat kite rasa mcm nk jatuh.. kak Rien main mcm apa dh.. dahsyat gillerrr!!!!








tgk diorg control mouse lawak giler.. bkn tgn je yang main peranan dgn badan2 skali acting.. mmg tergelak jelah zyla tgk diorg main...










last... ZUMA.. game apa game KATAK TEMBAK BOLA... hahha... pening zyla main game ni... agak sukar jugak ye nak kawal mouse... ish2.. mmg ta retilah!




ni haa game ye... wadoh2 payah bangat sih.. gik mana mau mainnya... 




tu jelah ttg game dlm hidup zyla... lps ni  zyla nak try lagi main game yg lain2 tu... takut jugak jadi gila game... utk release tension blh kot... 


hehe..(^_^)









Tuesday, May 17, 2011

Madah HUKAMA'

                                                                     

                                                                    
                                                        PEMURAH:
Pemurah tidak mesti setelah kaya, kerana pemurah itu bermacam-macam caranya, dengan harta, dengan kemesraan, dengan senyum, dengan fikiran, dengan ilmu pengetahuan, dengan tenaga, dengan kemaafan, dengan berlebih kurang, dengan bertolak ansur, dengan lapang dada,


                                                          MISKIN:
Banyak orang boleh bantu orang miskin, TETAPI tidak banyak orang yang boleh duduk dengan orang miskin. Lebih-lebih lagi hidup macam orang miskin.

                                                            
                                                           KAYA:
Bila hati rasa cukup dengan apa yang ada, tidak susahkan apa yang tiada, itulah kaya namanya.


                                         NASIHAT MENASIHATI:
Lebih baik kena nasihat daripada memberi nasihat, kerana memberi nasihat susah hendak menjaga daripada merasa kelebihan diri. Baik di luar rosak di dalam, SEPERTI tiang yang nampak di luar bersih dan berkilat TETAPI di dalam penuh dengan bubuk dan ulat.


                                                 UJIAN:
Di antara rahmat Tuhan kepada hamba-Nya,apabila dia selalu diuji dengan bala supaya hidup rasa bertuhannya. Agar dia mengharapkan pertolongan Tuhannya. Mengaku bersalah, mengaku berdosa kerana itulah dia dibala.  Perasaan itulah yang Tuhan mahu kepada hamba-hamba-Nya.

Hukuman Allah itu ada pengajaran dan memberi kesan. Hukuman manusia membebankan dan tidak ada kesan. Bahkan secara umumnya, orang yang kena hukum itu membalas dendam berpanjangan.


                                              
                                                    

                                                PEMARAH:
Di antara tanda orang yang sombong itu: cepat melahirkan sifat marah. Suka memotong percakapan orang, suka bermujadalah, nampak di mukanya rasa tidak senang, jika ada orang yang lebih darinya di satu majlis: cakap meninggi suara, pantang ditegur, tidak ada tanda-tanda kesal di atas kesalahan.



                                                 IBADAH:
Orang yang bergantung kepada amal ibadah, ibadahnya menghijab di antaranya dengan Allah.
Ibadah biar sedikit cukup, tapi terasa, berjiwa, puas dan memberi kesan kepada jiwa.


                                               SENYUM:
Senyum mudah sahaja, namun ia lebih mahal daripada memberi duit, kerana ia boleh membawa kasih sayang dan kemesraan. Sebab itu syariat menganggap senyum itu sedekah, senyumlah selalu apabila bertemu.


                                         RASA BERSALAH:

Orang yang halus perasaannya, orang lain yang bersalah, dia yang rasa bersalah  Orang lain yang buat dosa dia yang merasa berdosa, ada orang mati kelaparan, dia yang merasa bersalah. Betapalah kalau dia sendiri yang bersalah atau buat dosa, terseksa jiwanya sepanjang masa.


                                               CINTA                                            

     
Kalau seseorang jatuh hati kepada seseorang kerana kecantikannya, menunjukkan kasih sayang berdasarkan nafsu. Jika seseorang itu jatuh hati kepada seseorang atas dasar akhlaknya menunjukkan orang itu dirangsang oleh fitrahnya yang masih murni. Ini lebih bersih dari yang di atas.

Dunia dan segala nikmatnya macamlah anak gadis yang cantik, jarang manusia tidak digodanya, siapa yang punya dunia, tapi dunia tidak menodainya, dia adalah manusia luar biasa.


                                        POLITK DAKWAH:
Bila diperjuangkan Islam itu secara kasar dan tidak berakhlak, laksana menghidangan makanan yang enak kepada tetamu, TETAPI ianya diberi secara dilemparkan.







Marilah kita sama-sama berkongsi dan berfikir...  

Wednesday, May 11, 2011

FINAL VS TOYOL..


assalammualaikum dan selamat petang!! sihat ta hari ni???

minggu ni kiranya minggu pertama zyla n seluruh warga KPTM Bangi menempuh final exam.. lepas sminggu stdy week msti smua dh ready kan utk menjawab stp paper final nanti kan?? nape pulak zyla sempat nak wat entri ni sbb nanti bila dh balik Sarawak smti zyla dh lupa segala2nya ttg kolej... hehe... 

tadi ms zyla tgh jawab paper microeconomics terkantoilah pulak ada student yg bawak 'TOYOL.. nsb baik ada lecturer yg sempat tangkap.. kang ta pasal2 ada duit pelajat yg hilang!! ekk?? bukanlah.. dia bukan bawak toyol utk curi duit org tapi nak meniru.... ayoyo... napelah msti nak meniru... ta rugi kan kalau kita wat revision sblm nak jwb paper.. kan dh tahu nak final... nape msti wat tindakan yg akan memudaratkan diri sendiri??? huhuh...

zyla ni pn bknlh pandai sgt.. dr sekolah smpai dh msk kolej ni haa... ta pernah jugak nak bwk toyol bila nak jwb paper.. berserah jelah kalau gagal... bukan nya kita ni bila gagal terus black list .. ta pyh nak stdy lagi.. mak ayah pn ta kan marah lah kalau kita gagal... tp jgnlah selalu sgt gagal.. mmg benggang lah... ( alamak! malu pulak zyla bila kak yana n kak ida sekodeng zyla wat entri ni!! tulah zyla slalu nak sekodeng org)

berbalik kod cerita kita ye... ta salah kan usaha sendiri..lagi puas.. dh mmg tugas kita ni sebagai pelajar utk belajar.. nape nak cari pasal?? ish2... ta fhm2.. so pengajaran nya.. kalau kita blh berusaha sendiri nape ta usaha kan??? 

Tuesday, May 10, 2011

saya punye...

err. sorry k sakuraputeri.. zyla GERAM sgt skrg ni.. GERAM sgt... zyla ta blh nak marah, apatah lagi nak buat apa2 tindakan kerana keadaan mmg ta benarkan zyla buat smua tu..  n skrg zyla hnya ada blog ni utk luahkan perasaan zyla.. err... GERAMNYA.... 

knapa ek nak ambik zyla punye???? knpa?? zyla pernah ke ambik hak org?? ta pernah kn.. tp nape dia ambik hak zyla???? ta sukalah mcm ni

awak... nape ambik hak saya? saya pernah kacau hak awak ke?? npe buat saya mcm ni.. blh kan usaha sendiri. awak fikir kehidupan sy mudah ke lps awak RAMPAS hak saya??? ish2.. nsb baik saya sgt sabar orgnya... kalau ta...tahulh nsb awak!

tp kn saya ttp ta nak wat bnda bodoh mcm tu... wat apa nak gaduh2.. malukan saya je.. tp kn nanti kalau awak berani2 nak serang sya.. mg saya akan tumbuk2 awak... saya pijak2 awak mcm semut...

ta pe awak ambik hak saya... nanti awak tengoklah org ambik hak awak.. baru PADAM MUKA awak...

awak buat muka selamba ye depan saya... ta pe.. nanti kita tengoklah sapa yg menang! sy mmg pantang dicabar... awak tggu ke giliran awak rasa apa yg sy rasa!!!!!!! awak tggu je fhm ta!!!! 

kamu sudah berubah!

lorr... awat nye ni.. ta de angin ta de ribut dok tetiba kata zyla dh berubah???
nasib baik mood hari ini baik tau.. kepala pn ta berat sangat dgn masalah.. zyla tarik nafas panjang2 nak ckp kat kwn tu.. "mmglah aku dh beubah... dh umur pn meningkat, apa mslh kalau berubah? aku berubah jd jahat ke kat mata kau?" ... Nsb tau kwn tu.. kalau lah zyla jns yg ikt hati mmg dh kene dh dia ni...


yerrr!!! wat zyla sengal je... zyla mmg mcm ni lah.. yelah korg nmpk zyla ni mcm ramai sgt kwn, mcm rapat sgt dgn smua org, mcm senang bergaul dgn semua org... yelah mcm tulah zyla dlm sosial zyla.. tp bila zyla kat tempat stdy ni.. zyl ta sangat jd mcm tu. ye!! zyla hari2 online.. kau nak tau tak nape aku hari2 online... wlpn kdgkala aku kesuntukn ms sbb aku ada kerjalah! mana leh bgau kau.. apa punya org ni. smua mau tahu.. bikin ta senang je..


zyla diam, zyla ta tnya khabar, zyla ta tego kat fb bkn maknanya zyla LUPA KAWAN! dh berkali aku jerit ni..
kang tegur hari2 jemu pulak...


mcm ne ek nak wat ni??? zyla ni dhlah jauh... zyla akui.. lm zyla ta jmpa, lepak n tgk wajah kwn2 zyla... msti korg dh besar, dh handsome dh makin pandai bergaya skrg kan.. kwn kat ner pulak zyla mention ni??? kuching ke sarikei???


dlu ms zyla nak pindah Sarikei... smua ta percaya, ckp zyla bohong.. zyla kecil hati sgt .. hati zyla yg pujuk zyla..


( eyh! aku tgh elok mood ni akak pieqa leh tiru gaya si Nabil pulak dh. .. wat idea aku lari ke... mak ai!! siap
kata" saya tak suka org update blog dimeja saya". GERAM BTOLLAH.. mmg nak carik pasal btol2 ni)..


(mampus aku kalau layan dia ni... nsb ta leh ambik video kalau ta .. msti korg gelak aa tgk dia ni)


oky smbg cerita zyla pulak... byk btol iklan...






hati zyla ckp.. ta pe.. t kalau zyla dh btol2 ta de baru diaorg carik zyla... kwn baik zyla Noor Azilah Abdul Aziz pn zyla ta sanggup nak jmpa... n jugak ms nak pindah tu... depan mata zyla sendiri shbt zyla(sekrg, dlu ex) menangis depan mata zyla..NASHRUR RAHMAN... maafkan zyla.. bukan niat zyla nak lukakan hati sapa.. bila betul2 zyla dh ta de. baru diorg percya.. yg apa yg zyla ckp tu mg btl.. zyla akan pindah...


bagaikan mimpi smua itu sudah berlalu 5 tahun yg lalu... dari seorg yg agak pendiam,  kuno dan ta tau apa2... skrg ni zyla mmg dh berubah menjdi seorg yg agak talkactive, overactive, terlampau ramah n sgt2 suka wat kecoh!


lupa nak citer.. kwn2 zyla kat Sarikei pn mmg best.. diorg byk bg zyla pengajaran... tp kan dlm byk. byk... byk..byk.byk..berapa byklah ni.. kwn zyla.. yg paling zyla selesa n serasi hny ada 2 org.. NOOR AZILAH ABDUL AZIZ n jugak MUSTAPHA NOOR MEMPANI... haaa... sbb 2,2 ni mmg sporting.. 


zyla hope kwn yg ckp zyla berubah ni.. berhenti dari fikir yg bukan2 k.. kang ta pasal2 zyla post dlm blog ni ha... assalammualaikum..(@_@)











dia, saya tak sm sangatlah!

               

                          samalah lah tu....

serupa betul lah..


eyh tengok tahi lalat tu.. mmg betul smlah..


tak.. tak... ni lagi sm... bila pakai tudung..

dh kenapa pulak mak cik kat sebelah ni??? 

apa yg sm??? apa yg serupa???

************************************

hah! meh sni zyla nk story.. apa yg sm tu n apa yg seupa tu.. 

jap ea.. tgk btol2 gmbr bwh ni..






ini.. Tiz Zaqyah... cantik kn... betul2 popular lpas kluar drama NUR KASIH..
tp bkn ni yg zyla nak cerita.. sbr ye. ada satu lagi...


NI pulak pelakon Indonesia.. Revalina s. Temat..
pn popular jugak lps citer Bawang Putih Bawang Merah..








sapa pulak minah ni??? ni zyla lah... ta de apa2 populariti... hny dikenali diantara teman2 shj... 






dari kluar je drama Bawang Putih Bawang Merah sekitar tahun 2005 mcm tu... ramai yg kata muka zyla mcm Revalina.. jgnlah ejek zyla.. zyla pn ta perasan tau! sbb apa sm... sbb ada tahi lalat... n jugak bentuk wajah zyla ...

lps tu mmg ada yg terus panggil zyla PUTIH! hmm... tipulah kalau ada kwn pmpn zyla yg ta terasa hati.. yelah.. kwn2 laki pn satu... mcmlah zyla ni cantik sgt.. tp zyla sendiri mengaku kalau zyla ta pakai tudung mmg btol2 ada iras si Bawang putih ni... ta lah zyla nk share gmbr ta pakai tudung pulak kat sni... ish!

lps tu.. makin lm makin org ta perasan wajah zyla mirip siapa.. sbb makin dh meningkat remaja zyld dh pakai tudung.. dlm tahun 2008 ke 2009 ek Nur Kasih.. lupa pulak zyla..

Nur Kasih.. mmg zyla minat giler drama ni... ta miss satu episod pn... hehe... tp yg anehnya ms tgk citer ni ta pulak zyla perasan apa2.. lps citer ni tamat baru ada yg perasan n wajah zyla iras Tiz Zaqyah .. pulak dhh....

smpai cikgu zyla pn ada yg ckp mcm tu...
apapn zyla ta nk jd minah perasan.. 

ni wajah zyla n ini adalah zyla..
sapa yg puji zyla cantik.. terima kasih zyla ucapkan..
tp jgn berlebih nanti zyla blh jadi riak..

spa yg ckp zyla perasan..
ta! zyla ta pernah perasan pon..
zyla sedar siapa diri zyla .